Jak se vyznat v kávových dezertech

2. ledna 2014 v 8:23
Přestože správně připravenému espressu z kvalitní kávy se nic nevyrovná, káva nemusí být pouze černá a servírovaná v šálku. Co byste řekli na kávu ukrytou v křehké krustě malého zákusku, nebo dokonale se snoubící s hebkostí našlehané pěny? Naučte se připravovat dva francouzské dezerty, nebo-li jak Francouzi říkají café gourmand.

Makronky, tradiční francouzské oválky mnoha chutí, mají své fanoušky po celém světě. Jedná se o vzdušně lehké a dokonale nadýchané mandlové pusinky, lepené krémem všech příchutí na které si vzpomenete. Pestrobarevné pusinky k sobě s krémem někdy chuťově ladí, jindy naopak stojí v kontrastu.
Na pusinky budete potřebovat: jedno espresso, 6 bílků a po 150 gramech másla, mouky, cukru a najemno rozemletých mandlí. V míse smíchejte mouku, cukr, mandlovou moučku, cukr a na závěr změklé máslo. Našlehaný sníh z bílků pomalu vmíchejte do těsta a to pomocí cukrářského sáčku vytlačujte na plech vytřený máslem do tvaru koleček o průměru zhruba 2cm, s dostatečnými rozestupy. Nakonec vložte do na 240°C předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut.
Mezi tím si připravte krém, kterým budete pusinky po vychladnutí slepovat. Potřebujete 100G másla, 85g cukru, 50ml vody, 1 vejce, 2 žloutky a 3 lžíce espressa. Cukr spojte v hrnci s vodou a za stálého míchání zahřívejte, dokud nezískáte konzistenci podobnou sirupu. Tuto směs pomalu vmíchejte do ušlehaných vajec, přidejte kávu, změklé máslo a šlehejte až do úplného vychladnutí krému.
K uchovávaní hotových makronek využijte skleněné vitríny, ve kterých zůstanou krásně křehké a navíc tak vynikne jejich luxusní dokonalost a fascinující barva.

Francouzský název Mousse au café přímo vyzývá k zaboření lžičky do této božsky nadýchané pochoutky. Tradiční dezert láká především na svoji velmi lehkou texturu a jednoduchý, elegantní vzhled. Její příprava je přitom velmi jednoduchá. Potřebovat budete pouze 100g moučkového cukru, 2 lžíce uvařené kvalitní kávy, 4 vejce a 200ml crème fraîche.
V míse smíchejte cukr, žloutky a crème fraîche a poté pomalu zahřívejte ve vodní lázni, aniž byste směs ji přivedli k varu. Když obsah mísy zhoustne, nechte ji schládnout a důkladně do ní vmíchejte kávu a poté i do sněhu vyšlehané bílky. Hotovou pěnu rozdělte do malých porcelánových mističek, nebo do šálků na espresso. Před podáváním nechejte alespoň 4 hodiny vychladit. Ke zdobení se skvěle hodí šlehačka nebo kvalitní hořká čokoláda.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petr Petr | Web | 14. prosince 2016 v 12:04 | Reagovat

Krásný článek, který jako milovník kávy a dezertů opravdu oceňuji. Hlavně na zmíněné Mousse au café jsem hned dostal chuť a prostě si ho budeme muset s manželkou připravit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama