Jak vyčistit kávovar (díl druhý)

2. dubna 2013 v 15:20
V prvním díle tipů věnovaných čištění kávovaru jsme se zaměřili na nejzákladnější kroky vedoucí k co možná největšímu prodloužení životnosti vašeho přístroje. I při té nejlepší péči se ale může objevit problém, který je třeba řešit dřív, než bude nutné podstoupit repasi kávovaru v ceně desítek tisíc korun. A právě na tyto problémy se zaměříme ve II. díle našeho článku.

Nejčastější poruchy kávovaru

Kávovar není pouze přístroj, ale také trubky a kabely z něj vedoucí. Nejčastějším problémem tak bývá poměrně triviální ucpání odpadní trubky kávou a následné protékání odpadu kávovaru. Řešením je jednoduché pročištění nejen odpadní trubky, ale také sběrné krabičky odpadu umístěné přímo v přístroji.
Zásadnější nepříjemností je, pokud voda na espresso neteče tak jak má, nebo dokonce neteče voda přímo z bojleru. Důvodem je zavápnění kávovaru, které nutně vyžaduje dekalcifikaci. Odvápnění se provádí pomocí speciálních přípravků a rozhodně byste ho měli zařadit mezi pravidelné procedury v péči o váš kávovar. Podceňování problému se zavápněním a následná oprava by vás totiž mohli přijít pěkně draho.
Ne vždy je špatně tekoucí voda způsobena zavápněním. Ze všeho nejdřív zkontrolujte, jestli jste nevypnuli přívod vody, nebo nevypadla její dodávka v celém systému kávovaru. Pokud tomu tak je, nenechávejte kávovar běžet na prázdno, ale vypněte jej, abyste se vyhnuli nepříjemnému zavzdušnění. Po spuštění vody kávovar zapněte a nechte chvíli protékat, aby se do připravené kávy nedostaly nečistoty z trubek.

Pod tlakem

Neteče espreso takové chuti, jak jste zvyklí? Důvodem může být nutnost vyměnit opotřebované kameny v mlýnku, nebo špatná teplota a tlak v kávovaru. Ukazují li měřiče nestandardní hodnoty, volejte raději technika, který zkontroluje případnou poruchu pumpy nebo termostatu. Pumpa kávovaru je velmi citlivá a snadno se spálí.
To samé platí, pokud nemáte potřebný tlak pro výrobu espressa a chvíli do něj neteče voda. Raději přístroj vypněte a obraťte se na servis. Problémy s tlakem můžete pozorovat také při práci s tryskou na páru, zvláště pokud nevěnujete jejímu čištění potřebnou péči. Při přípravě mléka a především čokolády dochází k ucpávání vnitřní trubičky a okolních závitů, což způsobuje menší tlak páry nebo dokonce její kompletní neprůchodnost. Řešením je prosté, ale za to velmi důkladné vyčištění a následné pravidelné proplachování.

Méně není vždy více

Je pochopitelné, že se každý snaží ušetřit. Někdy však tato snaha vede k opačnému výsledku. Pokud totiž podnikáte a přístroje pracují celý den, sedm dní v týdnu, nevyplatí se vám pořizovat levný kávovar, který pak na náročnou práci nestačí. Profesionální kávovary jsou vyrobené z kvalitních materiálů a vydrží tak podstatně víc, než jejich levné varianty. Cena profesionálních kávovarů se pak samozřejmě odvíjí také od toho, zdali je plně automatický nebo manuální, dvou nebo tří-pákový a od počtu bojlerů.
Svoji volbu a následnou koupi proto velmi dobře promyslete, a pokud si nevíte rady, nebo chcete vybrat opravdu spolehlivý kávovar, obraťte se na odborníky - třeba na nás. Rádi vám poradíme, stroje si u nás můžete vyzkoušet, a pokud si vyberete, zaškolíme vás v jeho obsluze.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | E-mail | 13. února 2014 v 10:06 | Reagovat

Dobrý den.
Vylisované café (logr) obsahuje hodně vody.
Proč ? Co mám udělat ?
B

2 Markéta Bouzová Markéta Bouzová | Web | 16. dubna 2015 v 16:42 | Reagovat

Já jsem narazila také na tento návod, obecně jak vyčistit kávovar pomocí octa. Třeba to někomu pomůže: http://www.tetadita.cz/2013/05/jak-vycistit-kavovar-pomoci-octa/

3 Emika Emika | 8. března 2016 v 7:59 | Reagovat

Čištění a odvápnění kávovarů a jejich komplexní servis:

http://coffee-service.cz/servisni-balicek/

4 Larryclada Larryclada | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 21:29 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino</a> guide

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama