Březen 2013

Horká čokoláda u vás doma!

6. března 2013 v 8:41
V blížících se mrazech neexistuje snad lepší přírodní antidepresivum, než je šálek lahodné horké čokolády. Nechte stroje na zmrzlinu na chvilku zahálet a pusťte se do zimní nabídky horkých nápojů. Nabídkou voňavé horké čokolády vykouzlíte atmosféru Vánoc a ohřejte vymrzlé zákazníky.

Trocha historie v kostce

S nápadem vyrobit z kakaa nápoj přišli už staří Mayové a Aztékové. Ti míchali pražené a drcené kakaové boby s různými přísadami, zalévali studenou vodou a nazývali "xocolat" nebo-li "hořká voda".
V 16. století přivezl tento originální postup do Evropy mořeplavec Hernán Cortés. Španělé si nápoj brzy oblíbili, ale na rozdíl od Mayů ho šlehali s horkou vodou. Díky taktickým sňatkům panovníků se horká čokoláda dostala na dvůr Ludvíka XIV. a zmlsaná francouzská smetánka ji brzy obohatila o mléko a cukr. Z "hořké vody" se stal lahodný nápoj, jak jej známe dnes a po Napoleonově pádu se rozšířil i do zbytku Evropy, kde si získal srdce všech společenských vrstev.

Recept na dokonalý požitek

Přípravu horké čokolády v domácích podmínkách zvládnete pouze s pár surovinami a spoustou pozornosti, abyste čokoládu při rozpouštění nepřipálili. Pokud ji ale chcete nabízet ve své cukrárně či kavárně, pořiďte si kvalitní výrobník horké čokolády.
Na výběr máte v podstatě ze dvou typů:
  • Vířiče slouží k výrobě prakticky všech teplých i studených nápojů. Kromě horké čokolády je můžete využít k přípravě punče, svařeného vína a mnoha dalších nápojů. Horká čokoláda se připravuje ze speciální směsi, která se ve výrobníku (v "kotlíku", případně dvojitém kotlíku, ponořeném ve vodní lázni) dokonale rozpustí a promíchá. Horká čokoláda je díky neustálému míchání připravena k okamžitému servírování.
  • Máte-li v úmyslu vyrábět právě a především horkou čokoládu, sáhněte po přístroji, který vám umožní skutečný luxus - přípravu čokolády přímo z čokoládových čoček. Například výrobník horké čokolády DZ10 umí připravit samostatně až 1 - 3 čerstvé porce husté a krémové čokolády najednou. Tento přístroj má ještě jednu velkou výhodu - vodu můžete vyměnit za mléko a díky horké vodní páře, která čokoládu s mlékem důkladně propojí a nadýchá, získáte lahodný krémový nápoj, který si zákazníci oblíbí nejen v zimní sezóně.

Kávovar na splátky

6. března 2013 v 8:40
Klasický spotřebitelský úvěr, který přitahuje svou jednoduchostí, výhodností a je dlouhodobě nejoblíbenější u všech zákazníků. Splátky je možné uzavřít pouze na zboží v hodnotě od 3.000 Kč do 80.000 Kč.
Hlavní výhody
  • Jednoduchost
  • Navýšení pouze 10 % z ceny zboží
  • Krátkodobé splácení
Ukázkový příklad
  • Nákup zboží v ceně 18.990 Kč s DPH
  • Přímá platba 10 % z ceny zboží, tj 1899 Kč
  • Výše úvěru 17.091 Kč
  • Deset měsíců budete splácet částku 1899 Kč. Takže celkem přeplatíte 10% ceny zboží (akontaci) tj. v tomto případě 1899 Kč.

NÁŠ TIP: splátky si zařídíte online z pohodlí Vašeho domova. Zboží můžete mít doma již do 2 dnů, jakobyste měli peníze ve Vaší kapse.

NÁŠ TIP 2: Nechte si pojistit splátkový prodej proti náhlé finanční neschopnosti. Více zde

Klíčové důvody, proč si přídit pokladnu

6. března 2013 v 8:37
  1. zjednodušení a zefektivnění práce - s pokladnami můžete sledovat obraty, aktuální informace o stavu zásob, provádět jednoduché kontroly nebo objednávat zboží. Navíc získáte cenné informace o obchodních zvyklostech zákazníků a budete jim moci přizpůsobit své služby.
  2. vyloučení chyb při markování zboží - k pokladnám a pokladním systémům je možné připojit skener, který umožní jednoduchou a rychlou evidenci zboží, označení nákupních cen a automatické odvození marže. Účty budou vždy přesné a bez chyb.
  3. minimální nároky na prostor - mezi nejoblíbenější patří jednoduché evidenční systémy, které se skládají z minimálního počtu komponentů, ale přitom fungují stejně efektivně jako náročné evidenční pokladny.
  4. software šitý na míru - počítačový evidenční program je možné přizpůsobit specifickým požadavkům zákazníka. Pořídit si můžete odlehčené verze softwaru s omezenou funkcionalitou za přijatelnou cenu nebo plné verze programů s mnoha funkcemi.
  5. centrální řízení - pokladní systémy mohou být vybaveny síťovou kartou a připojeny na další menší pokladny. Centrální sklad tak může být propojen s jednotlivými pobočkami, získávat z nich data nebo je do nich naopak posílat. Buďte informováni o dění v každé z vašich poboček!
S pokladnou a pokladním systémem budete mít kontrolu nad vším, co se děje ve vaší kavárně, baru nebo restauraci. Novou pokladnu ocení i vaši zákazníci - obsluha se zrychlí a účty budou vždy bez chyb a dokonale přesné.
Nechte se zlákat skvělými vlastnostmi moderních pokladních systémů!

Jak správně vyčistit kávovar

6. března 2013 v 8:36
Chcete-li servírovat kávu s dokonale plnou chutí bez rušivých tónů, čištění kávovaru se pro vás musí stát běžnou součástí pracovního dne. Profesionální kávovar se skládá z mnoha částí, z nichž některé stačí vyčistit párkrát do měsíce, avšak jiným je nutné věnovat péči opravdu každý večer po zavření kavárny. Co pravidelně čistit a jak o kávovar pečovat se dozvíte v tomto článku.

Voda, základ všeho

Voda, ze které připravujete kávu, ovlivňuje hned dvě věci - jednou z nich je chuť kávy, kterou požadujeme samozřejmě co nejlepší, druhou pak stav technologických součástí kávovaru. Přestože klasická kohoutková voda odpovídá všem hygienickým normám a je pro běžné pití ideální, kvůli obsahu vápenatých sloučenin a drobných nečistot není zcela vhodná pro použití v gastronomii. Zvlášť s kávovary se kohoutková voda moc nekamarádí.
K úpravě vody proto používejte filtry a změkčovače, které odstraní problematické nečistoty, chlor, nežádoucí pachy a zamezí tvorbě usazenin nebo vzniku vodního kamene v jednotlivých částech kávovaru. Takto upravovaná voda výrazně napomůže prodloužit životnost celého kávovaru.
Ve většině provozů se řadu let používají změkčovače (depurátory), ale určitě se vyplatí investovat do o něco dražších filtrů. Na rozdíl od změkčovačů je není potřeba pravidelně čistit za pomoci čisté vody chemikálií. Filtry navíc nedopustí úplnou demineralizaci vody, díky využívané technologii máte i po filtraci vodu lahodnou s vyváženým množstvím minerálů.

Čištění "hlavy" kávovaru

Hlava kávovaru se skládá z filtru, těsnění a páky, z nichž každá část si zaslouží vaši pozornost. Základem je funkční těsnění, které je potřeba měnit zhruba jednou za dva až tři měsíce, což poznáte většinou tak, že kolem páky začne nenápadně protékat voda.
Samotné čištění hlavy provádějte denně za pomocí slepého sítka (speciální sítko bez děr), které nasaďte do hlavy kávovaru, spusťte a nechte běžet necelých 10 vteřin. Horká voda, která koluje uvnitř hlavy, se po vypnutí vypustí zadním ventilem společně s nečistotami a zbytky kávy. Postup několikrát opakujte, poté páku povolte a znovu opatrně pusťte kávovar. Pákou pohybujte zleva doprava, přičemž dávejte pozor, abyste se nepopálili horkou vodou protékající přes okraj. Tímto způsobem dokonale vyčistíte těsnění hlavy. Zhruba třikrát týdně sáhněte také po speciálních chemických čistidlech určených k údržbě hlav kávovaru.

Nezapomeňte na páky a trysku

Páky i tryska jsou dalšími částmi, které vyžadují vaši každodenní péči. Po celodenním používání kávovaru je nutné obě páky vytáhnout, rozložit a dokonale omýt. Zbytky kávy ze sítek lze jednoduše a dokonale odstranit zubním kartáčkem, vnitřek páky nejlépe vyčistíte šetrnou "drátěnkou". Doporučujeme také páky zhruba třikrát týdně namočit na 15 minut do horké lázně s dávkou čističe a poté důkladně opláchnout čistou vodou.
Tryska na páru se standardně profukuje před a po každém použití, avšak není od věci ji navíc každý večer ještě jednou profouknout, odšroubovat spodní část a vyčistit pomocí speciálního úzkého kulatého kartáčku. Podle potřeby trysku jednou za čas propláchněte, nebo nechte přes noc odmočit v lázni s obsahem čističe.
I při té nejlepší péči se ale stejně může objevit problém, který je třeba řešit dřív, než bude nutné podstoupit repasi kávovaru v ceně desítek tisíc korun. V druhém díle o čištění profesionálního kávovaru se proto podíváme na nejčastější problémy při provozu kávovaru.