Únor 2013

Dejte si hřejivý koktejl a bude rázem po zimě

5. února 2013 v 14:09
Míchaným nápojům sice kraluje léto, přesto to ale není důvod, proč byste v zimě měli nechat vaše shakery zahálet. Odlište se od konkurence a nabídněte zákazníkům vedle teplých zimních klasik také studené koktejly s hřejivým efektem. Vsaďte na jedinečnost sezónní nabídky!

Klasika v moderním kabátě

Chmury z krátkých a studených zimních dnů se nejlépe zahánějí s přáteli u šálku horkého punče, grogu nebo svařeného vína a proto by tyto evergreeny na vašem zimním nápojovém lístku rozhodně neměly chybět. Nikde ale není psáno, že nemůžete obyčejný tuzemák s vodou nahradit něčím luxusnějším.
Namísto grogu nabízejte nápoj s libozvučným názvem Horký Ir. Do čiré sklenice na teplé nápoje odměřte "panáka" kvalitní irské whisky, dolijte horkou vodou a zdobte plátkem citronu.
Místo tradičního punče pak volte Garden Punch, nápoj s lákavě růžovou barvou a pěti vůněmi. Připravujte jej do klasické sklenice s ouškem a začněte vhozením několika hřebíčků na dno, které zalijte "panákem" hruškové vodky nebo hruškovice a horkým brusinkovým džusem. Zdobte plátkem citronu a lístky čerstvé máty. Obrovskou výhodou punče je možnost jeho přípravy do zásoby. Malý a výkonný výrobník horké čokolády HOT CHOCO VISUAL nabízí ohřev a výdej různých typů horkých nápojů, včetně punče nebo svařeného vína a tak zrychlí váš servis k co největší spokojenosti zákazníků.

Teplo na kostkách ledu

Vánoční a silvestrovské, případně po-silvestrovské večírky i přes mrazivé počasí nepřejí usrkávání horké čokolády a volají po chlazených míchaných nápojích. I koktejly plné ledu ale mohou mít hřejivý účinek a kořeněnou příchuť zimních svátků.
Nechejte proto svůj koktejlový automat během pár vteřin připravit lahodné Ginger Mojito, které se od klasického Mojita liší ve dvou zásadních surovinách - namísto sody použijte zázvorovou limonádu a přidejte také nastrouhaný čerstvý zázvor. Pamatujte, že sice platí pravidlo čím víc zázvoru, tím víc tepla, ale také že jeho chuť je velmi výrazná a mělo by se s ní proto šetřit
Pocit tepla navodí také výrazný destilát jakým je bezesporu Gin. Na hromadné večírky servírujte hostům dokonalý party koktejl Earls New Punch, jehož příprava sice není nejjednodušší, ale výsledek rozhodně stojí za to. A jak na něj? V míse na bowli smíchejte:
  • 60ml ginu
  • 30ml Martini Rosso
  • 90ml jednotky šťávy z červeného pomeranče
  • 60ml jednotky vychlazeného čaje Earl Grey
  • lžíci čerstvé citronové šťávy
  • a lžíci malinového likéru
Na závěr přisypte kostky ledu a na dozdobení plátky červeného pomeranče a lístky čerstvé máty. Podávejte v obležení malých pohárků a sklízejte zasloužený úspěch.

Nová provozovna brněnských kávovarů

5. února 2013 v 14:09
Abychom firma CESK mohla poskytovat ještě lepší služby než doposud, přestěhoval se se do zbrusu nové provozovny (ulice Jarní 1058/44i, Brno - Maloměřice). A co nabídne nová provozovna?

Prostornou prodejnu s bezbariérovým přístupem, moderně vybavené zkušební centrum, školicí místnost, větší skladové prostory a dostatek parkovacích míst přímo u provozovny.



DOPRAVA ZDARMA


U této příležitosti jsme pro vás připravili zajímavou akci v podobě dopravy zdarma pro brněnské zákazníky. Objednáte-li si u nás z boží v hodnotě nad 1200 Kč, vždy ve čtvrtek vám zboží zdarma dovezeme domů nebo do kanceláře. Akce platí do odvolání a pouze pro Brno-město.

Novou provozovnu najdete na adrese:Otevřeno máme standardně:
Jarní 1058/44i Pondělí - pátek
Brno - Maloměřice 8:00 - 17:00 hod.
(viz mapa) tel.: +420 511 189 990

Skladování vína v restauraci

5. února 2013 v 14:08

Skladování vína

Při skladování vína je dobré si uvědomit, že se jedná o přírodní produkt, který zraje. Správné skladování je nezbytným předpokladem k tomu, aby víno vydrželo a nezkazilo se, ale také pro jeho další vývoj a dlouhodobější zhodnocení kvality. Mezi nejdůležitější podmínky správného skladování patří stálost teploty, jsou to především teplotní šoky, které mají na kvalitu vína výrazně negativní vliv. Druhou důležitou podmínkou je správná vlhkost vzduchu.
Základní aspekty správného skladování vína:
  • Stálá teplota ve vinotéce, ideální rozmezí 12 - 13 stupňů Celsia, pokud teplota nekolísá, je možné tolerovat i teplotní rozsah mezi 5 -18 ˚C, je třeba mít na paměti, že vyšší teploty zvyšují oxidaci, takže víno zraje mnohem rychleji
  • Stálá relativní vlhkost vzduchu (ideálně 65 - 80%), suchý vzduch způsobuje odpařování vína, přílišná vlhkost může být příčinou vzniku plísní
  • Vinotéka by měla být umístěna v temných prostorech, bez přímého přístupu světla a slunečního záření
  • Víno by mělo být skladováno v horizontální poloze, to platí zejména pro láhve s korkovými zátkami, které by měly zůstat stále vlhké, jinak hrozí oxidace a znehodnocení vína
  • Víno by nemělo být vystaveno otřesům (například v důsledku častého přemisťování)

Jak správně podávat víno?

Podávání vína začíná degustací, necháme hosta, aby posoudil kvalitu vybraného vína, tedy vzhled, vůni, chuť a teplotu. Ideální teplota závisí na konkrétním druhu vína, lehčí bílé víno je ideální podávat při teplotě 7 - 10 ˚C, plná bílá vína při 10 - 12 ˚C, červená vína se servírují obvykle při teplotě 15 -18 ˚C, v případě lehkých červených a růžových vín se doporučuje teplota v rozsahu 10 - 13 ˚C, šumivá vína by měla být vychlazena na teplotu 4-7˚C.
Důležitou roli při podávání vína hraje správná volba sklenic, špatně zvolený tvar může dokonce negativně ovlivnit výslednou chuť. Nejvhodnější je sklenice z krystalového čirého průhledného skla, která musí být perfektně čistá a suchá, objem by měl být minimálně 250 ml, ale v ideálním případě 350 ml a více, aby bylo možné se sklenkou zatočit a nechat uvolnit vůně.
Harmonie vína a jídla
Harmonie by měla být barevná, tedy ke světlým jídlům se doporučuje podávat bílá vína (ryby, drůbež, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé sýry), naopak pro tmavá masa, omáčky a kořeněná jídla se hodí jako doprovod víno červené. Harmonie spočívá také v aromatických látkách, jídlo intenzivní chuti by mělo doprovázet také výrazné víno, chutě by se však neměly tříštit, ideální je pokud se vzájemně doplňují. Lehké pokrmy si dobře rozumí s lehkými bílými víny, pro vydatná jídla je ideální doprovod vyzrálé bílé nebo červené víno.
Jaká technika vám usnadní práci s vínem?

Pokud chcete servírovat víno vysoké kvality, je třeba zajistit správné skladování, pokud nemáte vlastní vinný sklep, je ideální si pořídit techniku, která zaručí stálou teplotu, praktické jsou zejména vitrínové vinotéky. Při samotném podávání vína je klíčovým aspektem jeho teplota, proto se vyplatí kvalitní chladící technika.
Pokud ve své restauraci realizujete větší objem vína, budou se vám hodit systémy evidence piva a vína, velkokapacitní chlazení na pivo a víno nebo výdejní systémy na destiláty a víno. Nezbytným pomocníkem pro udržení perfektně čistých křišťálových sklenic jsou pak profesionální myčky skla.

Výstava o kávovarech

5. února 2013 v 14:07
Výstavy a veletrhy nabízejí ideální příležitost pro osobní setkávání se zákazníky. V nejbližší době se s námi můžete potkat na dvou mezinárodních veletrzích. 20. - 22. ledna 2013 vystavujeme na veletrhu SIGEP v italském Rimini, 24. - 27. ledna 2013 na veletrhu Danubius Gastro v Bratislavě.

Sigep 2013

  • Rimini, Itálie
  • Mezinárodní veletrh zmrzlinářství, pizzy a pekařství
  • Expozici Frigomat najdete v pavilonu C1, stánek s číslem 164/200
  • Zákazníkům z Čech a Slovenska jsme k dispozici 20. - 22. ledna 2013
  • Více informací najdete na webových stránkách Sigep
Můžete se těšit na novinky Frigomat z oblasti zmrzlinových strojů pro rok 2013, zmrzlinové stroje Frigomat v akci, ukázky přípravy zmrzliny, různé ochutnávky apod.
Zájemci, kteří mají zájem navštívit veletrh v Rimini, mohou využít služeb cestovní kanceláře
Alka-Tour Brno, která v termínu 18. - 21. 1. 2013 pořádá autobusový zájezd na tento veletrh. Cena zájezdu je 4000 Kč. Máte-li zájem, kontaktujte pana Ing. Karla Sedláka na telefonním čísle +420 602 535 189, který vám sdělí podrobnosti.

Danubius Gastro 2013

  • Bratislava, Slovensko
  • 20. ročník mezinárodního veletrhu gastronomie
  • Expozici CESK / Frigomat najdete v pavilonu A1, stánek číslo 106
  • K dispozici jsme vám od čtvrtka 24. 1. do neděle 27. 1. 2013
  • Více informací najdete na webových stránkách výstaviště Incheba
Naše expozice bude zaměřena na oblast výroby točené zmrzliny. Těšit se můžete na zmrzlinové stoje Frigomat, ukázky přípravy točené zmrzliny a mraženého jogurtu a ochutnávky těchto dvou lahodných pochutin.

Letní sezona se blíží. Buďte připraveni

5. února 2013 v 14:07
Dalším způsobem jak v létě u vašich hostů uspět je speciální nabídka osvěžujících ledových dobrot, podívejte se, co ve vaší letní nabídce možná chybí a jaká technika by vám mohla pomoci stát se vyhledávaným letním cílem.

Osvěžující letní menu

V letních parnech jsou vyhledávané především chlazené nápoje, zmrzlina, nebo čím dál oblíbenější alkoholické i nealkoholické koktejly. Podávat můžete také oblíbená osvěžující ovocná nebo smetanová sorbetta, ale také ledovou tříšť. Investice do osvěžujících produktů vlastní výroby se vyplatí, budete mít pod kontrolou kvalitu ingrediencí i celý výrobní proces a vaši zákazníci to určitě ocení.

Zmrzlina

Mlsné jazýčky vědí, že není nad zmrzlinu vlastní výroby. V letních měsících spotřeba této chlazené pochoutky prudce stoupá, takže nadchází ideální období pro investici do vlastního zmrzlinového stroje. Záleží jen na vás, zda budete vybírat v kategorii stroje na kopečkovou zmrzlinu, nebo stroje na točenou zmrzlinu. Kopečková zmrzlina má v restauraci širší využití, bude se vám hodit to zmrzlinových pohárů, na palačinky, horké ovoce, ale také do oblíbené letní ledové kávy či frappé.

Ledová tříšť

Ledová tříšť je ideální způsob jak se v létě rychle a příjemně zchladit, výrobníky ledové tříště používají speciální vertikální systém míchání, který zajišťuje stejnorodou krystalizaci mražených produktů. Stroj na výrobu ledové tříště neztratí využití ani v dalších ročních obdobích, například na přípravu ledové kávy, sorbetta nebo točeného jogurtu.

Sorbetta

Mražený dezert vyrobený z ovocné šťávy je v létě oblíbený, protože je lehký a osvěžující. Jedná se o velmi variabilní pochoutku, se kterou můžete v restauraci doslova čarovat. Vyzkoušet můžete klasické ovocné variace jako je citron, pomeranč nebo meloun, ochucovat kombinací ovoce a bylinek jako je máta, zvláště osvěžující a kreativní je kombinace liči a limetek. Pokud vás výroba sorbetta zaujala, poohlédněte se v kategorii výrobníky sorbetta.

Chlazení nápojů

V létě se v restauraci rozhodně neobejdete bez kvalitního systému chlazení nápojů. Se stoupajícími teplotami, stoupá i spotřeba nápojů, také nároky na skladování se zvyšují, zejména co se týče piva, je kvalitní chlazení podmínkou. Také další nápoje, jako jsou minerálky, džusy a různé nealko je třeba vychladit na osvěžující teplotu. Dobrou investici v létě představují také výrobníky ledu, které vám zajistí dostatečný objem ledových kostek do všech druhů koktejlů, ledových káv, ale i do obyčejné minerálky.

Koktejlové automaty

Letní večery jsou ideální dobou pro popíjení lahodných koktejlů. Mezi nejoblíbenější u nás patří Mojito, Cuba Libre, Piňa Colada, Margarita, Daiquiry, Tequila Sunrise nebo také Sex on the Beach. Pokud ve své restauraci nebo baru realizujete větší objem koktejlů a při nejlepší vůli "nestíháte", vsaďte na skvělou technickou inovaci - koktejlové automaty.
Třeba Koktejlový automat na míchané nápoje TENDER ONE vám maximálně usnadní přípravu koktejlů a navíc získáte maximální kontrolu nad výdejem nápojů. Koktejlový automat umožňuje použití ověřených, nebo vlastních receptur různých míchaných nápojů a koktejlů, nespornou výhodou je přesně odměřené množství jednotlivých ingrediencí a surovin, takže je zaručena stálá vysoká kvalita jednotlivých nápojů bez ohledu na náročnost provozu v restauraci.