Září 2012

Kávovary Saeco: když si nevíte rady s výběrem kávovaru

9. září 2012 v 15:35
Máte rádi silné espresso s minimem vody, nebo si raději dopřeje kávu s pořádnou porcí mléka či našlehanou mléčnou pěnou? Italský výrobce Saeco myslí na všechny. Ze třech základních typů produktů Saeco si vybere skutečně každý. Přečtěte si 2. díl našeho článku o kávovarech, které vás překvapí svojí jednoduchostí a moderním designem.
Všechny kávovary Saeco mají společnou jednu vlastnost - variabilitu. Zvolte si množství kávy, vody nebo mléka. Nastavte si, jak má být káva silná nebo jakou má mít teplotu. Každý šálek kávy z přístroje Saeco může být jiný. Záleží zcela na vaší chuti nebo chuti vašich hostů.

Saeco Primera cappuccino

Pro milovníky cappuccina vyrobilo Saeco revoluční přístroj, který je charakteristický spojením funkčního designu a inovativními technologiemi. Zapomeňte na externí trysky na šlehání mléka. Primera cappuccino disponuje integrovaným systémem Touch2Cappuccino, který vám umožní jednoduše sterilovat a napěnit mléko přímo v kávovaru.
Saeco Primera cappuccino má zabudovaný barevný dotykový displej, pomocí kteréhosi jednoduše zvolíte vlastnosti připravované kávy nebo odstartujete samočisticí proces. Technologie Touch Lift vám umožní velmi snadno upravit výšku odkapávací plochy. Káva tak může téct do malých hrnečků nebo třeba do vysokých sklenic typických pro latte.
Kávovar Primera cappuccino umožňuje také nastavovat sílu kávy nebo vyjmout jádro kávovaru a opláchnout ho vodou. Vhodný je do domácností i stylových kaváren.

Kolekce Saeco Talea

Kávovary z řady Saeco Talea ocení především milovníci jednoduchého futuristického designu, který byl vytvořen společností BMW Designworks ze Spojených států. Harmonie linií a tvarů je zkombinována s kvalitními materiály a vysokou funkčností. Za design kávovarů Talea získalo Saeco v roce 2007 designérskou cenu "red dot".

S kávovarem Talea si připravíte své oblíbené espresso za malou chvilku. Má totiž dva na sobě nezávislé topné systémy. Jeden slouží na přípravu kávu, druhý zajišťuje výrobu horké páry nebo vody. Nebudete tak muset čekat, až se stroj nahřeje.
Stejně jako kávovar Primera cappuccino se může i řada Talea pochlubit SBS technologií pro snadnou regulaci síly kávy, systémem pro úpravu výšky odkapávací plochy Lift Touch nebo keramickými mlecími kameny. Součástí kávovaru je i externí tryska, která vám umožní přípravu mléčné pěny na cappuccino. Můžete si také pořídit externí nádobu, která mléko našlehá za vás.

Odea Saeco do každé kuchyně

Toužíte po vlastním domácím kávovaru? Odea Saeco je ideálním pomocníkem při přípravě kvalitního domácího espressa. Jednoduchý moderní design zapadne do každého interiéru a pomocí systému jednoho tlačítka zvládne kávu připravit úplně každý.
Díky moderním technologiím za vás kávovar Odea namele čerstvou kávu, upěchuje ji a přepaří horkou párou. Samozřejmostí jsou keramické mlecí kameny, systém Touch Lift nebo externí tryska na šlehání mléka.
Zaujal vás některý z kávovarů Saeco? Navštivte internetový obchod CESK a informujte se více o jednotlivých produktech. Součástí nákupu je i nabídka seřízení kávovaru a zaučení, jak s kávovarem zacházet.

Kávovary Saeco: nechte za vás pracovat kvalitní stroj

9. září 2012 v 15:34
Nemusíte být profesionálními baristy, abyste svým přátelům naservírovali lahodné espresso nebo cappuccino s kopečkem našlehané mléčné pěny. Stačí zmáčknout jediné tlačítko. Přečtěte si 1. díl článku o automatických kávovarech Saeco a dozvíte se, že jednoduché řešení je někdy to úplně nejlepší.

Saeco - lídr ve světě kávovarů

Firmu Saeco založili v roce 1981 obchodní partneři Sergio Zappella a Arthur Schmed. Malá společnost rodinného typu se sídlem v apeninském městě Gaggio Montano se stala známou po celé Itálii.
V říjnu roku 1999 získalo Saeco kontrolu nad firmou Gaggia S.p.A. Díky spojení s uznávaným výrobcem profesionálních kávovarů si Saeco výrazně vylepšilo svojí pozici na trhu a stalo se jednou z nejznámějších značek v oblasti výroby kávy. Dnes je Saeco považováno za lídra italského i evropského trhu.
SaecoZnačka Saeco už stačila za svojí dlouholeté existence ovládnout evropský i severoamerický trh. Najdete ji v kanadských, japonských, australských nebo argentinských obchodech. Oceňují ji i jedni z největších znalců kávy - Brazilci. Kávovary Saeco si můžete pořídit i u nás - například v internetovém obchodě společnosti CESK.

Systém jednoho tlačítka

Saeco vsadilo na jednoduchost - v designu i konstrukci kávovaru. Díky inovativní technologii jednoho tlačítka přestala být příprava kvalitního espressa pouze záležitostí profesionálů, majitelů kaváren a restaurací. Hrnek lahodné kávy si může snadno připravit kdokoliv v pohodlí svého domova.
Součástí kávovarů Saeco jsou i integrované keramické mlecí kameny, které zrnkovou kávu namelou. Kávovar umí kávu zvážit a pečlivě upěchovat. Poté přes ni pod tlakem protlačí horkou páru - a pravé italské espresso je na světě. Co jste mezitím dělali vy? Jen dolili vodu, připravili hrnky a zmáčkli tlačítko.
Většina kávovarů Saeco má také samočisticí a odvápňovací funkci. Zbytky kávových olejů nebo vodní kámen za vás kávovar odstraní sám.
Snadné ovládání i údržba, kvalita a minimalistický moderní design - takové jsou výhody kávovarů Saeco. Zajímá vás, jaké kávovary má Saeco v nabídce? Přečtěte si 2. díl našeho článku a nechte se inspirovat nápady italské značky, která má styl.

Pár tipů, jak si pořídit dobrý kávovar

9. září 2012 v 15:32
Pití kávy je pro mnoho lidí každodenním rituálem, bez kterého si nedokáží představit ranní vstávání nebo odpolední pracovní pauzu. Patříte i vy mezi nadšené milovníky kvalitní kávy nebo jste majitelem baru či restaurace a chcete si pořídit opravdu spolehlivý a výkonný kávovar? Nenechte se zmást množstvím nabízených produktů na trhu. Zkuste se inspirovat našimi radami jak vybrat kvalitní kávovar.

Základní typy kávovarů

Před tím, než se rozhodnete, jaký typ kávovaru koupíte, byste si měli určit, co od nového přístroje vyžadujete. Pokud vám vyhovuje časté pití méně aromatické a chuťově ne tak výrazné kávy, zkuste se v obchodech poptat po překapávači. Mletá káva je v něm pomalu zalévána horkou vodou a pod normálním tlakem překapává do konvice. Připravíte tak opravdu velké množství ne příliš silné kávy.

Pro ty, kteří od kávy vyžadují především silnou chuť, vůni a lahodnou pěnu jsou tu kávovary na tvorbu espressa nebo-li presovače. Espresso vzniká přepařením čerstvě namleté kávy pod vysokým tlakem, který by měl podle většiny znalců dosahovat minimálně 9 barů. Většina kávovarů ale disponuje vyšším tlakem - 15 barů. Hodnota tlaku je důležitá, ale mnohem podstatnější je, aby ji kávovar během spařování udržel. Některé kávovary vytvoří dostatečný tlak pouze v první vteřině spařování a pak ho nechají klesnout. U presovačů hraje také důležitou roli teplota vody. Ta by se měla pohybovat mezi 88 a 92ºC.

Co dalšího by měl dobrý kávovar mít?

  • systém předehřívání šálků - káva tak neztratí ani špetku svého aroma
  • volbu síly a množství kávy - jednou jemné, podruhé velmi silné espresso
  • nastavitelnou výšku adaptéru pro různě velké šálky - budete moci používat malé i větší šálky
  • doplňky - nezapomeňte na odměrku a pěchovač
Máte rádi cappuccino nebo latté? Poohlédněte se po kávovaru s parní tryskou, která vám umožní našlehat mléko do bohaté pěny anebo si kupte automatický kombinovaný kávovar, který umí připravit cappuccino i další nápoje stiskem jednoho tlačítka.

Automatický nebo manuální pákový kávovar?

Na trhu najdete automatické i manuální kávovary. Výhodou automatických kávovarů je snadná manipulace i jednoduchá příprava nápojů. Většina automatických přístrojů si umí namlít zrnkovou kávu, napěchovat ji a přepařit horkou vodou. Odpad odstraní do speciální nádoby a samy se vyčistí nebo dokonce zbaví vodního kamene. Menší automatické kávovary se hodí především do domácností a nevelkých kaváren. Dostupné jsou ale i profesionální automatické kávovary vhodné do restaurací a barů.

Manuální a poloautomatické kávovary jsou vhodné pro opravdové znalce kávy, kteří si umí kávu namlít a správně napěchovat. Je s nimi nepoměrně více práce než s automatickými přístroji. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a čistit je také budete muset vy sami. Ale radost z uvařené kávy bude snad právě proto ještě větší.

Kvalitní mlýnek rovná se dobrá káva

Na hrubosti namleté kávy záleží výsledná chuť připravovaného nápoje. Pokud je káva namleta hodně najemno, může při přepařování dojít k jejímu spálení a to po sobě zanechá nepříjemnou pachuť. Jestliže je káva naopak namletá nahrubo, voda přes ní rychle proteče a vy ztratíte silné aroma espressa. Namletá káva navíc velmi rychle ztrácí vůni, proto je nejvhodnější, když si namelete jen to, co právě potřebujete.

Nejjednodušším řešením je nákup kávovaru s integrovaným mlýnkem, u kterého je možné nastavovat hrubost mletí. Mlýnek si navíc namele právě tolik kávy, kolik je třeba. Při jejich nákupu se nevyplatí šetřit, správně namletá káva je základem pro přípravu dobrého espressa.

Myslete i na design

Kávovar by měl nejen umět vyrobit kávu, která vám bude chutnat, ale měl by i dobře vypadat. Výrobci přístrojů na výrobu kávy sází na elegantní futuristický design a jednoduché tvary. V barevnosti zůstávají střídmí - převládá klasický kovový vzhled nebo černá a bílá barva.

Je ve vaší kuchyni málo místa a pro větší kávovar už nezbývá místo? Řešením je luxusní vestavěný kávovar, který splyne s dalším vybavením kuchyně a nebude zbytečně vyčnívat.

Vybírejte podle toho, co vám chutná

Ať už si chcete dát každé ráno silné espresso, které vás spolehlivě probudí, nebo si raději pochutnáváte na cappuccinu se spoustou našlehaného mléka, nákup správného kávovaru není žádná věda, když víte, co vám chutná. Stanovte si své požadavky a začněte směle vybírat. A pak už si jen uvařte kávu podle vašeho gusta.

Jak se dobře a správně stara o kávovar?

9. září 2012 v 15:29
Základní předpokladem pro přípravu skutečně lahodného espressa s bohatou pěnou nebo oblíbeného cappuccina nejsou pouze prvotřídní suroviny a kvalitní kávovar, ale také jeho dokonalá čistota. Pokud se o svůj kávovar nebudete svědomitě starat, připravíte se o chuťový zážitek a nakonec možná i o nemalou finanční částku za opravu v profesionálním servisním středisku. Nevíte jak svůj kávovar správně udržovat ve skvělé kondici? Přečtěte si náš článek a my vám poradíme, jak na to.

Každodenní starost

Příprava opravdu dobré kávy je umění. Když se naučíte o svůj kávovar správně a hlavně pravidelně starat, poznáte to na chuti i na vzhledu připravovaného espressa. Umění bez určité dávky disciplíny zkrátka nemůže fungovat.
kávovarPravidelná údržba by měla zahrnovat každodenní čištění kávovaru od kávové sedliny a zbytků kávy. Povrch kávovaru můžete jednoduše otřít houbičkou namočenou v roztoku běžného přípravku na mytí nádobí a vody. Sítko a další odnímatelné části stačí propláchnout čistou vodou a osušit.
Většina automatických kávovarů vyšší třídy vás ale rozebírání jednotlivých částí kávovaru, jejich omývání, sušení a následného skládání dohromady ušetří. Použitou kávu automaticky odstraní do nádobky na odpad a zapnutím samočisticí funkce zlikviduje usazené zbytky kávy. Některé modely si umí samy poradit i s vodním kamenem - jsou totiž vybaveny odvápňovací funkcí.

Jak vyzrát na olej?

Každodenní údržba ale nestačí. Nepražená káva totiž obsahuje 10 - 15 % tuků a vosků. Klasické espresso je tak v podstatě emulze vody, aromatických látek a olejů, které se usazují na stěnách průtokových kanálků a negativně ovlivňují chuť připravovaného nápoje. Kávovar vlivem znečištění nepracuje se správným tlakem ani teplotou. Olejové usazeniny navíc nepříjemně páchnou a to kávě rozhodně nesvědčí.
Jednou za čas byste se proto měli odhodlat a dopřát kávovaru generální vyčištění. Pokud se na takovou činnost necítíte, můžete svůj kávovar svěřit odborníkovi v profesionálním servisním centru. Ten kávovar prohlédne, zjistí, co mu chybí, a důkladně pročistí.
V případě, že se rozhodnete kávovar vyčistit sami, pořiďte si kvalitní čistící přípravky určené výhradně pro kávovary. Ty, které se prodávají v drogériích, sice vyhovují varným konvicím, ale pro kávovary se nehodí.

Na vodě záleží

Každá voda, i ta balená, obsahuje vodní kámen, který se podle tvrdosti vody usazuje v průtokovém systému kávovaru. Na vlastnostech vody samozřejmě závisí i výsledná chuť kávy. Obecně platí, že na přípravu kávy je vhodnější měkká voda. Pokud budete používat tvrdou vodu, hrozí, že usazený vodní kámen v kombinaci s vysokým tlakem způsobí únik páry nebo vody. V nejhorším případě může dojít i k poškození elektrických obvodů v kávovaru a to už pak znamená opravdu velký problém.
dekalcifikační prostředekJako prevence v boji proti usazování vodního kamene a pro lepší chuť připravovaného nápoje se osvědčily speciální filtry do kávovarů a změkčovače vody, které jednoduše nainstalujete na váš kávovar. Ty jsou k dostání v různých velikostech, podle toho, kolik vody budete potřebovat.
Jestliže už se na stěnách kávovaru vodní kámen usadil, budete muset provést dekaltizaci a vodní kámen rozpustit. Stejně jako u čištění kávovaru od oleje, i zde je nutné používat pouze speciální čistící produkty určené výhradně pro kávovary, u kterých máte jistotu, že nepoleptají nebo jinak nepoškodí silikonové těsnění. Pokud chcete svému kávovaru dopřát skutečně profesionální péči, nechte vodní kámen odstranit pracovníky servisního centra.

Starost znamená chuť

Údržba kávovaru se může na první pohled zdát jako poměrně náročná a nepříliš levná záležitost. Vězte ale, že vaše snaha a investice se vám určitě vyplatí. Výsledkem nebude jen dlouhá životnost kávovaru bez nutnosti velkých a drahých oprav, ale především lahodná chuť připravované kávy.
Můžete mít nejmodernější mlýnek i nejdražší upraženou kávu, ale s kávovarem zaneseným olejem a vodním kamenem chutné espresso prostě nevykouzlíte. Inspirujte se proto našimi radami a udržujte svůj kávovar stále ve výborné kondici!