Srpen 2012

Pákové kávovary na doma: výhody, nevýhody, rozdělení

25. srpna 2012 v 10:33
S pákovými kávovary se nejčastěji setkáte v kavárnách, restauracích, nebo cukrárnách, jednoduše řečeno v podnicích, kde je profesionálně připravená káva nutností. V praxi je zpravidla ovládají zkušení baristé. S rostoucí oblibou kávové kultury se ale pákové kávovary stávají stále více také součástí vybavení domácností. Milovníci kávy si jednoduše chtějí připravit "to své espresso" přímo doma.
Domácí pákové kávovary jsou skvělé, pokud vás káva opravdu zajímá a její příprava je pro vás kreativním procesem tvoření. Budou pro vás ideální volbou, pokud chcete návštěvy zaujmout svým baristickým umem, rádi zkoušíte různé druhy kávy, nové možnosti, chutě a aromata. Do přípravy kávy v domácím pákovém kávovaru budete investovat více času a energie, výsledek však stojí za to. Další z předností pákových kávovarů pro domácí použití, je také výhodná cena.

S čím počítat při přípravě kávy v pákovém kávovaru?

Příprava kávy v pákovém kávovaru je samozřejmě náročnější než v automatickém kávovaru. Základem úspěchu je správně namletá čerstvá káva. O tom jaký vliv má správné namletí na výslednou chuť kávy, i jaké mletí se hodí pro jednotlivé druhy nápojů si můžete přečíst v našem článku Perfektní šálek kávy: výsledek optimálního namletí kávových zrn.

Optimální namletí kávových zrnek

Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte domácí pákový kávovar, počítejte s tím, že vaší další investicí nejspíš bude také elektrický mlýnek na kávu. Levnější variantou je nákup kvalitní vakuované mleté kávy. Prověřenou volbou je například značka SanRemo, která nabízí také mimořádně kvalitní kávu zrnkovou.

Dávkování pro pravé espresso

Zatímco automatické kávovary si gramáž porce uloží jednoduše do paměti, při přípravě kávy v pákovém kávovaru si musíte vždy ohlídat správné množství kávy sami. Pravé espresso se připravuje ze 7g kávy, pro opravdové nadšence je tu možnost odvažovat porce na digitální váze, jinak je praktické pořídit si speciální odměrku.

Správné stlačení do páky

Káva musí být do páky také správně stlačena, nestačí ji do ní jednoduše nasypat. Doporučované optimální stlačení je váhou dvaceti kilogramů, vybrané modely pákových automatů proto nabízejí systém, který kávu sám optimálně "upresuje". Uživatelsky pohodlnější volbu v tomto případě představují kávovary, které pracují se systémem kávových kapslí, nejznámější koncept založený na této technologii představují kávovary Nespresso.

Domácí pákové kávovary: DéLonghi a Kenwood

Při domácí přípravě kávy se můžete předvést například se skvělým designovým kávovarem DéLonghi EC 850 M, který pracuje s tlakem 15 barů, nabízí integrovaný nahřívač šálku, systém na přípravu cappuccina a speciání disk Disco crema, který zajistí perfektní hustou a bohatou pěnu vašeho espressa.
Pákový kávovar DéLonghi EC 820 B má speciální systém ThermoGen, který zajišťuje optimální teplotu, určitě využijete také nerezovou trysku na páru s odnímatelnou tryskou pro napěnění mléka, součástí kávovaru je i praktická odměrka na kávu a pěchovadlo.
Domácí pákové kávovary jsou znatelně levnější než automatické kávovary, je s nim i sice více práce, ale zato si můžete za celým procesem přípravy kávy stát sami. Hodí se hlavně pro kávové gurmány, kteří si s přípravou chtějí vyhrát a nevadí jim práce navíc.

Kávovar už vybrat umímě: a co kvalitní kávu?

25. srpna 2012 v 10:32
Kávu v dnešní době exportuje více než padesátka zemí po celém světě. Kávový trh je tak široký, že pojímá nespočet odrůd, různě zpracovaných plodů kávovníku a s tím odlišně kvalitní nabídku kávových zrn či směsí. Jak poznat jako zákazník a koncový spotřebitel kvalitní kávu? Zapomeňte na instantní kávové nápoje a zaměřte se na vzhled a charakter kávy zrnkové.
Kávu v dnešní době exportuje více než padesátka zemí po celém světě. Kávový trh je tak široký, že pojímá nespočet odrůd, různě zpracovaných plodů kávovníku a s tím odlišně kvalitní nabídku kávových zrn či směsí. Jak poznat jako zákazník a koncový spotřebitel kvalitní kávu? Zapomeňte na instantní kávové nápoje a zaměřte se na vzhled a charakter kávy zrnkové.

Zahrajte si na Popelku

Jednoduchý způsob, jak rychle odhadnout kvalitu kávy, shrnuje třeba video Pražského kulinářského institutu. Zakoupené balení kávy vysypte ze sáčku a obsah roztřiďte. Vyřaďte příliš tmavá tudíž přepražená či přímo spálená zrna i ta světlá, nedopražená. Z rozbitých nebo deformovaných kávových zrn, nebo z těch napadených hmyzem, si svůj oblíbený nápoj také raději nevařte. Do balení kvalitní kávy určitě nepatří ani slupky, kamínky či větvičky.
Ani to, co z takto popelkovsky přebrané směsi zbude, není většinou to pravé ořechové. Přesvědčí vás o tom už samotná vůně zrn. Pokud vám není příjemná, šálek kávy nebude vonět o moc lépe. Popsané nešvary kávových produktů běžně dostupných v obchodní síti zejména supermarketů jsou důsledkem preference levných směsí putujících na trh z méně kvalitních plantáží nebo výrobních zbytků.

Jak rozeznat kvalitu?

Základní rada je zde jednoduchá, kvalitní zrnková káva pěkně vypadá a voní. Hezký vzhled neznamená nic jiného, než že barva upražení neboli roastu je rovnoměrná, zrna jsou stejná, nedeformovaná a na povrchu ne příliš olejová. Příjemnou vůni kávového parfému není třeba popisovat, poznáte ji zaručeně při otevření toho pravého balení.
Často může platit, že ke svému pravému šálku kávy se musíte chvíli propracovávat. I kvalitní káva figuruje na trhu v mnoha chuťových variantách závislých nejen na stupních pražení. Nejlepší způsob, jak najít tu svou oblíbenou, je vsadit na lokální pražírny, kde vám rádi s výběrem poradí.
  • V Brně lze doporučit pražírnu MonRo, kavárnu a pražírnu Caffé del Saggio nebo stálici brněnské scény kavárnu Spolek. V ulicích Prahy zase můžete vyhledat MamaCoffee, jednu z prvních českých pražíren výběrové kávy La Boheme Cafe nebo v Dehtárech u Prahy nacházející se trendový Doubleshot. Lokální pražírny mají často i svůj e-shop.
Kávu si menší výrobci a distributoři sami praží a odborně vám ji i po menších dávkách namelou. Protože k radám, jak poznat kvalitní kávu, patří i to, že již předem namletá káva v balíčku jistě nebude oslňovat vůní. Aroma kávy se po jejím namletí totiž ztrácí už během čtvrt hodinky.

Jaký kvalitní kávovar si jen vybrat?

25. srpna 2012 v 10:24
Pití kávy je pro mnoho lidí každodenním rituálem, bez kterého si nedokáží představit ranní vstávání nebo odpolední pracovní pauzu. Patříte i vy mezi nadšené milovníky kvalitní kávy nebo jste majitelem baru či restaurace a chcete si pořídit opravdu spolehlivý a výkonný kávovar? Nenechte se zmást množstvím nabízených produktů na trhu. Zkuste se inspirovat našimi radami jak vybrat kvalitní kávovar.

Základní typy kávovarů

Před tím, než se rozhodnete, jaký typ kávovaru koupíte, byste si měli určit, co od nového přístroje vyžadujete. Pokud vám vyhovuje časté pití méně aromatické a chuťově ne tak výrazné kávy, zkuste se v obchodech poptat po překapávači. Mletá káva je v něm pomalu zalévána horkou vodou a pod normálním tlakem překapává do konvice. Připravíte tak opravdu velké množství ne příliš silné kávy.

Pro ty, kteří od kávy vyžadují především silnou chuť, vůni a lahodnou pěnu jsou tu kávovary na tvorbu espressa nebo-li presovače. Espresso vzniká přepařením čerstvě namleté kávy pod vysokým tlakem, který by měl podle většiny znalců dosahovat minimálně 9 barů. Většina kávovarů ale disponuje vyšším tlakem - 15 barů. Hodnota tlaku je důležitá, ale mnohem podstatnější je, aby ji kávovar během spařování udržel. Některé kávovary vytvoří dostatečný tlak pouze v první vteřině spařování a pak ho nechají klesnout. U presovačů hraje také důležitou roli teplota vody. Ta by se měla pohybovat mezi 88 a 92ºC.

Co dalšího by měl dobrý kávovar mít?

  • systém předehřívání šálků - káva tak neztratí ani špetku svého aroma
  • volbu síly a množství kávy - jednou jemné, podruhé velmi silné espresso
  • nastavitelnou výšku adaptéru pro různě velké šálky - budete moci používat malé i větší šálky
  • doplňky - nezapomeňte na odměrku a pěchovač
Máte rádi cappuccino nebo latté? Poohlédněte se po kávovaru s parní tryskou, která vám umožní našlehat mléko do bohaté pěny anebo si kupte automatický kombinovaný kávovar, který umí připravit cappuccino i další nápoje stiskem jednoho tlačítka.

Automatický nebo manuální pákový kávovar?

Na trhu najdete automatické i manuální kávovary. Výhodou automatických kávovarů je snadná manipulace i jednoduchá příprava nápojů. Většina automatických přístrojů si umí namlít zrnkovou kávu, napěchovat ji a přepařit horkou vodou. Odpad odstraní do speciální nádoby a samy se vyčistí nebo dokonce zbaví vodního kamene. Menší automatické kávovary se hodí především do domácností a nevelkých kaváren. Dostupné jsou ale i profesionální automatické kávovary vhodné do restaurací a barů.

Manuální a poloautomatické kávovary jsou vhodné pro opravdové znalce kávy, kteří si umí kávu namlít a správně napěchovat. Je s nimi nepoměrně více práce než s automatickými přístroji. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a čistit je také budete muset vy sami. Ale radost z uvařené kávy bude snad právě proto ještě větší.

Kvalitní mlýnek rovná se dobrá káva

Na hrubosti namleté kávy záleží výsledná chuť připravovaného nápoje. Pokud je káva namleta hodně najemno, může při přepařování dojít k jejímu spálení a to po sobě zanechá nepříjemnou pachuť. Jestliže je káva naopak namletá nahrubo, voda přes ní rychle proteče a vy ztratíte silné aroma espressa. Namletá káva navíc velmi rychle ztrácí vůni, proto je nejvhodnější, když si namelete jen to, co právě potřebujete.

Nejjednodušším řešením je nákup kávovaru s integrovaným mlýnkem, u kterého je možné nastavovat hrubost mletí. Mlýnek si navíc namele právě tolik kávy, kolik je třeba. Při jejich nákupu se nevyplatí šetřit, správně namletá káva je základem pro přípravu dobrého espressa.

Myslete i na design

Kávovar by měl nejen umět vyrobit kávu, která vám bude chutnat, ale měl by i dobře vypadat. Výrobci přístrojů na výrobu kávy sází na elegantní futuristický design a jednoduché tvary. V barevnosti zůstávají střídmí - převládá klasický kovový vzhled nebo černá a bílá barva.

Je ve vaší kuchyni málo místa a pro větší kávovar už nezbývá místo? Řešením je luxusní vestavěný kávovar, který splyne s dalším vybavením kuchyně a nebude zbytečně vyčnívat.

Vybírejte podle toho, co vám chutná

Ať už si chcete dát každé ráno silné espresso, které vás spolehlivě probudí, nebo si raději pochutnáváte na cappuccinu se spoustou našlehaného mléka, nákup správného kávovaru není žádná věda, když víte, co vám chutná. Stanovte si své požadavky a začněte směle vybírat. A pak už si jen uvařte kávu podle vašeho gusta.

Klíčové rady pro pořízení kávovaru

25. srpna 2012 v 10:18
Nabízíme vám rychlý a jednoduchý výběr z desítek kvalitních kávovarů světových značek v našem internetovém obchodě. Oproti ostatním prodejcům se neomezujeme jen na prosté přeposlání krabice s přístrojem, ale poskytujeme velké množství nadstandardních služeb.

  • kávovar vám na vaše přání zdarma zkontrolujeme a otestujeme
  • pokud si to budete přát, kávovar také bezplatně nastavíme
  • samozřejmostí je u nás odborné a kvalifikované poradenství a servis
  • v případě, že si u nás necháte kávovar otestovat, vám za projevenou důvěru přidáme kilogramové balení kvalitní kávy a dekalcifikační prostředek jako bonus zcela zdarma

Vyberte si kvalitní kávovar!


  • automatické kávovary pro domácnosti, kanceláře a bary
    Vyberte si z široké nabídky kávovarů nejlepších českých a zahraničních značek. Automatické kávovary pro domácnosti, kanceláře a bary, vám umožní snadnou přípravu lahodné kávy a ve vaší kuchyni se stanou klenotem mezi spotřebiči.
  • profesionální pákové kávovary
    V nabídce pro vás máme připraveny kvalitní profesionální pákové kávovary sloužící k tradiční přípravě lahodného Italského espressa a řady dalších kávových specialit. Ideálně se tak hodí do kaváren, restaurací nebo barů, kde je standardem vysoká kvalita podávané kávy.
  • profesionální automatické kávovary
    Kvalitní a dobré espreso ze vždy čerstvě umleté kávy vám umožní připravit profesionální automatické kávovary vhodné do všech gastronomických zařízení.
  • výrobníky cappucina
    Tradiční cappuccino, symbol italské kávy, připravíte nejlépe s výrobníky cappuccina od předních českých i zahraničních výrobců.